Een intervaltraining is één van de beste trainingsmethoden voor hardlopers om je conditie en snelheid te verbeteren.

Wat is een intervaltraining?

Met een intervaltraining wissel je periodes van hoge intensiteit af met lage intensiteit. Bij de lage inspanning kun je herstellen van de hoge inspanning.

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het herstellen?

De herstelfase is een erg belangrijk onderdeel van de intervaltraining. Het sneller en langzamer hardlopen traint je lichaam om snel te herstellen. Na iedere training zal dit herstel steeds meer verbeteren.

Welke voordelen heeft een intervaltraining voor je gezondheid?

Op langere termijn zijn de gezondheidsvoordelen vergelijkbaar met die van de meeste duursporten. Dit houdt in een lager risico op veel chronische ziekten, zoals hartziekten, type 2 diabetes en beroertes.

Kan een intervaltraining helpen met gewichtsverlies?

Tijdens de hoge intensiteitsfase verbrandt je lichaam vooral koolhydraten voor energie. Wanneer je in de herstelfase (lage intensiteit) zit verbrandt je voornamelijk vet om energie te produceren die nodig is om je lichaam te laten herstellen van de intensieve fase. Dit proces kan nog uren doorgaan na je training, wat kan zorgen voor gewichtsverlies. Natuurlijk helpt gezond en gevarieerd eten hier ook bij.

Hoe kan een intervaltraining mij helpen bij het hardlopen?

Een intervaltraining is één van de meeste effectieve trainingsmethoden om je snelheid te verbeteren. Ervoor zorgen dat je sneller gaat hardlopen is een lang en geleidelijk proces. Hoge intensiteit afwisselen met lage intensiteit traint je lichaam om efficiënter om te gaan bij hogere snelheden. Een ander voordeel is dat je normale trainingen, waarbij je in een normaal looptempo loopt, beter aanvoelt.

Hoe vaak moet ik een intervaltraining doen?

Het is niet verstandig om iedere dag een intervaltraining te gaan doen. Een interval is een zware training en vergt veel inspanning van je lichaam. Je lichaam heeft dus tijd nodig om van een training te herstellen. Als je 3 keer per week in de week hardloopt, zou je bijvoorbeeld 1 keer daarvan een intervaltraining kunnen doen.

Is een intervaltraining voor zowel de beginnende als de gevorderde hardloper aan te raden?

Een intervaltraining is hard werken voor het lichaam, specifiek voor het hart, longen en spieren. Het is verstandig om geleidelijk je inspanningen te verhogen. Begin je net? Lees dan deze tips voor de beginnende hardloper.